Parodontit - Tandlossning

 

Vad är parodontit?

Parodontit är en inflammatorisk sjukdom som drabbar tandens stödjevävnad och kan över tid leda till lösa tänder så kallad tandlossning. Det är vanligtvis ett långsamt växande problem. Om du inte får behandling kan det ta många år innan tanden går förlorad. Ofta kommer de allvarliga symptomen först i slutskedet, i form av svullnad, värk och mobila tänder.

Symptom

Tecken på tandlossning kan vara att:

  • Ditt tandkött blöder när du borstar tänderna eller tuggar.

  • Du får svullnader eller blöder i tandköttet när du är sjuk.

  • Ditt tandkött är rött. Det ska vara rosa när det mår bra, om det är rött har du en inflammation. Faktum är att merparten av Sveriges vuxna lider av gingivit (tandköttsinflammation) som kan leda till tandlossning om du inte sköter din munhygien bra.

Ett  annat vanligt symptom på infektion, som patienten själv ofta observerar är dålig andedräkt. Det kan vara ett tecken på ofullständig munhygien och behöver inte vara liktydigt med parodontit.

Idag går det att få stopp på sjukdomen.

Hur går behandling av tandlossning till hos oss på Wasa Tandklinik?


 
Steg-1-Behandling.png
 
maryam.jpg

Första besöket

Vid ditt första besök hos oss lägger vi ner stor vikt på att lyssna på vad du har för besvär, funderingar samt önskemål.

Du får träffa vår specialisttandläkare Maryam Pourmousa för undersökning och diagnostisering. Sedan får du detaljerad  information om din sjukdom och vilka behandlingar som passar just dig och ditt fall samt ett skriftligt kostnadsförslag och behandlingsgång. 


 
Steg-2-Behandling.png
 

Behandling

Efter att vi har kommit överens om behandlingsplan får du komma på återbesök där vi utför behandlingen. Ju tidigare sjukdomen behandlas, desto större är chansen till utläkning. En allvarlig parodontit kräver mer omfattande behandling jämfört med en mildare som upptäcks i ett tidigare skede. Behandlingen varierar därmed mellan patienter och fall men är antingen icke-operativ eller operativ.

Icke-operativ

Icke-operativ behandling innebär mekaniskt avlägsnande av plack och tandsten kring tänderna vilket oftast görs hos vår legitimerade tandhygienist.  

En förutsättning för all utläkning av tandlossningssjukdomar är att tandsten avlägsnas. Eftersom du inte kan ta bort tandsten själv är det viktigt att regelbundet besöka en tandhygienist som kan utföra behandlingen.

Med förbättrad munhygien läker inflammationen oftast ut på en eller ett par veckor, dock kan inflammationen komma tillbaka snabbt om munhygienen försämras.

Noggrann rengöring med tandborste, tandtråd eller liknande är det enklaste knepet för att undvika inflammerat tandkött.

WasaOperation_067.jpg

Operativ

Ibland är det svårt att få bukt med de fördjupade tandköttsfickorna. Det kan också vara problematiskt att komma åt tandsten nere på tandroten. Då kan operation vara ett alternativ. Syftet är att rengöra och reducera fickdjupet. Det är också ett sätt att göra det möjligt för dig som patient att själv hålla rent effektivt och skonsamt.

På vår klinik använder vi oss av modern och välbeprövad utrustning, bl.a. laser som vi använder i kombination med våra konventionella behandlingar vilket hjälper med snabbare läkning och mindre efterbesvär vid operation.


 
Steg-3-Behandling.png
 

Uppföljning och stödbehandling

Efter behandlingen kallas du till tandhygienisten för regelbunden stödbehandling och även utvärdering hos vår specialisttandläkare. Stödbehandling är en stor del av behandling och utläkning av parodontit/ tandlossningsjukdomar bl.a. eftersom att du som drabbats av tandlossning löper större risk av att få tillbaka inflammationen. 

Misstänker du att du har tandlossning eller början till tandlossning? Tveka inte att ta kontakt med oss för att se hur vi kan hjälpa just dig.


Wasa Spara pengar (1).png

Har du några ytterligare frågor?